Hold fast i forskellene på kønnene

Af Martin Skipper (interview), 28. april 2017
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Illustration

Som specialist i børnepsykologi er Merete Reimer Jensen vant til at vejlede forældre.
Merete mener, det er vigtigt, at forældre står fast og anerkender børnenes køn og de forskelle, der er på kønnene. Men det er et vidensområde, vi har brug for at blive klogere på.


Børn ved godt, hvad de selv er, og hvad de andre er, og de registrerer køn som noget vigtigt. Hvis de fx skal give et signalement af en person, vil de ofte først angive, om det er en mand eller en kvinde. Det er helt basalt.
De konstruktioner, vi laver i vores tid, er sociale konstruktioner, som er kulturelt betinget. Lige nu er det politisk interessant, når man prøver at lave noget kønsneutralt.
Der er større nyhedsværdi i det kønsneutrale fokus end i at fokusere på, hvordan tingene nu engang er fra naturens side.
Når nogen vælger at skifte køn, er det jo ikke kønsneutralt. Så er det fordi, kønnet betyder noget.
Det de har indført i Sverige, hvor man ikke må angive om en person er hunkøn eller hankøn, det er en social konstruktion, som ikke svarer til noget ude i virkeligheden.

Børn skal gerne vokse op og mærke, at det er godt, at de har det køn, som de nu er.

Kønsroller og kønsidentitet
Det kan nemt blive sådan i dag, at man kommer til at virke konservativ, hvis man holder fast i, at drenge er drenge og piger er piger. Men der skal man skelne mellem kønsroller og kønsidentitet.

Kønsrollerne er heldigvis under forandring. Den måde vi fungerer på som henholdsvis pige/dreng og kvinde/mand flytter sig. Det er absolut godt, at kønsrollerne flytter sig, fordi det afspejler, at livsomstændighederne flytter sig.

Både kvinder og mænd kan have omsorg for børn, og mænd er lige så kompetente forældre som kvinder. Det er ikke det samme som, at de biologiske muligheder er de samme – selvfølgelig ikke.

Børn skal gerne vokse op og mærke, at det er godt, at de har det køn, som de nu er. – At det ikke er forkert eller skal drejes i nogen retning.

Ikke alt er under forandring
Fordi vi lever i en postmoderne tid, hvor alting flytter sig, kan man som forældre blive udfordret.
Mange forældre er virkelig usikre på, hvad god opdragelse er.
Værdierne flytter sig. For at undgå at opdrage børnene til kaos, er det fint at holde fast i de basale ting, som også indeholder køn.
Det kan godt være, der er nogle ting, der skal justeres i forhold til kønsroller, men i den her tid, hvor alting er under forandring, kan det være godt at vide, at der også er noget, der er værd at holde fast ved.

Der skal være respekt for forskellene og for, at det kan manifesteres forskelligt. Det er meget bedre end at sige, forskellene ikke må være der, når nu de er der.

For mig at se er snakken om det kønsneutrale meningsløs, fordi der ér forskel på køn. Der er hankøn og hunkøn, - ikke kun som sproglige konstruktioner men som realiteter.

Når forældrene understøtter og accepterer forskellene på kønnene, er de med til at skabe noget stabilitet og ro i forhold til noget, der er ustabilt.

Forhåbentlig vil der blive ved med at være nysgerrighed på, hvordan kønsroller udmøntes. I vores vestlige kultur finder vi det selvfølgeligt – og heldigvis som en værdi – at piger og drenge har lige værdi, selvom de er forskellige.

Der skal være respekt for forskellene og for, at det kan manifesteres forskelligt. Det er meget bedre end at sige, forskellene ikke må være der, når nu de er der.Kategori: Køn

Relaterede emner:
Kønsidentitet
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
© 2021 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger