Bred kirkelig opbakning til konference

Af Rikke Thomassen, 23. januar 2020
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Seksuelle overgreb kan forebygges

>> Aktuel konference om forebyggelse af seksuelle overgreb i kirkelige miljøer

Seksuelle krænkelser og overgreb sker desværre med jævne mellemrum, og det er lige skræmmende og overrumplende hver gang.

Med behandlingen af dette tema har Agape et stærkt ønske om at yde hjælp og inspiration til at forebygge seksuelle overgreb.

Læs hele introduktionen til dette tema ved landsleder Annette Bech Vad
Illustration
Deltagere på konferencen

Den 21. januar blev der sat skub i forebyggelsen af seksuelle overgreb i kirkelige miljøer, da Agape afholdt konference med mere end 100 deltagere fra 33 forskellige kirker, organisationer og fællesskaber.


”Det var vores mål at nå bredt ud i det kirkelige landskab, men vi havde nok alligevel ikke forestillet os så bred og massiv opbakning.”

Sådan siger Annette Bech Vad, landsleder i Agape, efter konferencen den 21. januar 2020, hvor mere end 100 deltagere fra 33 forskellige kirker, organisationer og kristne fællesskaber mødtes og satte skub i forebyggelsen af seksuelle overgreb i kirkelige miljøer.

”Men selvom det var en succes med deltagerantal og den brede kirkelige opbakning, så var det allerbedste at mærke deltagernes store iver og engagement. Der blev virkelig sat noget i gang i forhold til at sikre gode rammer for samvær ude i de forskellige kristne fællesskaber, og jeg er overbevist om, at det kan bidrage til at forebygge overgreb – og det var jo lige præcis det, der var visionen,” siger Annette Bech Bad.  

 

Fik både viden og konkrete værktøjer

På konferencen fik deltagerne viden om de grooming-processer, der ofte går forud for et seksuelt overgreb, og hvordan den åndelige dimension kan spille ind i disse processer. Og konferencen bestod også af en workshop-del, hvor deltagerne fik konkrete værktøjer til at arbejde med retningslinjer for samvær.

”Vi har fået god, konkret undervisning på konferencen, som har talt ind i noget, som vi står i i vores arbejde med udsatte og sårbare familier. Og så har vi fået en fælles referenceramme at tale ud fra,” sagde Astrid Christensen, udviklingsofficer i Frelsens Hær, der deltog sammen med fem andre fra organisationen.

For nogle blev konferencen også en anledning til at komme i gang med at skabe retningslinjer for samvær og en handlingsplan for, hvordan man skal reagere ved en mistanke om overgreb – så man ikke undlader at reagere. Det var noget af det, de tre deltagere fra Bolbro Kirke på Fyn ville arbejde videre med efter konferencen.

”Håbet er jo, at man ikke får brug for det. Men man ved aldrig, hvornår man kommer til at stå i en situation med mistanke om overgreb, og så er det godt at være klædt på til at håndtere situationen – at der er skabt en ramme for, hvordan man skal reagere, og hvad man helt konkret skal gøre,” sagde Karin Wermuth, formand for Bolbro Kirkes menighedsråd.

 

Satte skub i den forebyggende indsats

Landsleder Annette Bech Vad havde også det klare indtryk, at alle kirker og fællesskaber kom et skridt videre – uanset om de tidligere havde arbejdet målrettet med emnet inden konferencen, eller om konferencen blev en anledning til at komme i gang.

”Der er blevet lagt mange kræfter i konferencen og med både sparring fra mange forskellige mennesker, økonomisk hjælp fra Borgfonden og ikke mindst rigtig god opbakning og villighed fra kirker og kristne fællesskaber, er det lykkedes at sætte skub i den forebyggende indsats,” siger landsleder Annette Bech Vad.

 

Yderligere oplysninger:

 

Kontakt landsleder i Agape, Annette Bech Vad, hvis du ønsker yderligere oplysninger eller udtalelser om konferencen: annette@agape.dk, tlf.: 8680 6022.

 

Find information om konferencen og emnet her: https://forebyg.agape.dk/

 

I pressemeddelelsen er nævnt ”grooming-processer”. Yderligere information om dette kan findes i denne artikel af Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet:

https://forebyg.agape.dk/nyhed/grooming-seksuelle-kraenkeres-strategier-260.Kategori: Seksuelle overgreb

Relaterede emner:
Tema
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
© 2020 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger