Når ungerne forlader reden

Af Mette Swartz, journalist, 5. november 2011
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
 
Illustration

Boganmeldelse

”Vi sad her en aften, og pludselig kunne vi høre køkkenurets tikken.
Jeg har ALDRIG lagt mærke til den lyd før i mit liv. Og vi har altså boet her i tyve år.” Sådan siger Birdie Bjerregard efter hendes to døtre er flyttet hjemmefra. Et tab, men også begyndelsen til noget nyt.

Birdie Bjerregaard medvirker sammen med en række kendte mennesker i den nye bog: ’Kunsten at give slip – når børnene flytter hjemmefra’. Det er TV-journalisten og forfatteren Lene Johansen, der har interviewet de medvirkende og skrevet bogen.
Hun havde selv en flytteklar søn, og havde inden tiden ikke gjort sig begreb om, hvad det betød, at han forlod hjemmet. Hun mærkede imidlertid et dybt savn og sorg over at være forladt, og det inspirerede hende til at finde ud af, hvordan andre oplever det, når børnene flytter hjemmefra. Og til at finde ud af, hvad de stiller op med den nye livsfase.

Fælles for de interviewede er, at der har været mange år med bleskift, børnehavemøder, lektier, madpakker, bekymringer, børneopdragelse, liv, larm og glæde.
Og så er det pludselig slut, og der bliver stille og tomt. I bogen reflekterer forældrene over det, der var, hvad de fik givet børnene med, og hvad de ikke fik givet dem, og hvordan de selv kommer videre med det nye kapitel i deres eget liv.
Et kapitel med følelser af sorg og savn, men også en større frihed og nye muligheder.
’Det er grusomt den dag, der ikke længere ligger en skoletaske smidt i entreen, skoene står hulter til bulter, og køleskabet er tømt. Ganske grusomt’, siger Anne Knudsen, der er antropolog og chefredaktør for Weekendavisen, og har tre børn, der alle er flyttet hjemmefra.

Via de ærlige interviews kan vi konstatere, at det umiddelbart er trist at blive forladt, men at der også er et liv efter børnene er flyttet. Et godt liv! Det tager bare noget tid, før man finder ind i det og kan leve det fuldt ud. Men inden da kræver det sin mand/kvinde at vænne sig til at være næsten alene – eller i hvert fald ikke at have den tætte kontakt, hvor ungerne kommer ind ad døren hver dag.
”Man skal øve sig i at give dem luft og frihed – både når de bor hjemme, og når de er flyttet. Jeg har lovet mig selv, at jeg aldrig vil sidde med den klynkende stemme og spørge ’hvornår kommer I hjem’. Det vil jeg bare ikke.” Birdie Bjerregaard.

’Kunsten at give slip når børnene flytter hjemmefra’ er bestemt værd at læse, fordi den på ærlig vis sætter ord på nogle af de følelser, man rummer som mor og far, når børnene drager af sted. Selvfølgelig giver den mest, hvis man står midt i det og kan nikke genkendende til tankerne, og dermed vide, at man ikke er den eneste i verden, der har fældet en tåre, da de tog rulletrappen i lufthavnen for at tage ud på nye eventyr.
Samtidig giver bogen inspiration til at slippe disse store børn og skue mere  indad og tænke efter: Hvordan vil jeg så leve mit liv nu, hvor der er mere plads til mig, og hvad vil jeg bruge mit krudt på.


’Kunsten at give slip når børnene flytter hjemmefra’
Forfatter: Lene Johansen
200 sider, Gads Forlag. 249 kr.Kategori: Voksne børn og deres forældre

Relaterede emner:
Den tomme rede
EmailFacebookGoogleLinkedInTwitterPrint
© 2021 Foreningen Agape | Kontaktoplysninger